FONTOS ÍTÉLETEK SZÜLETTEK AZ AMAZON ÉS AZ ENGIE ELLEN FOLYÓ ELJÁRÁSOKBAN

2021. június 1.

2021. május 12-én két újabb fontos ítélet született az elsősorban multinacionális vállalatokat érintő tiltott állami támogatások keretrendszerében vizsgált feltételes adómegállapítási megállapodások (tax ruling) tárgyában (Erről korábban itt és itt írtunk). Mindkét döntés Luxemburg adójogi szabályait vizsgálta.

A Törvényszék elsőfokon az Amazonnal (egyesített ügyek T-816/17, T-318/18) kapcsolatban arra a következtetésre jutott, hogy a Bizottság nem bizonyította hitelt érdemlően, hogy az amerikai vállalatnak Luxemburg szelektív előnyt biztosított, mivel a Bizottság jogi érveléséből nem levezethető, hogy az Amazon-csoport európai leányvállalatának adóterhe a többi szereplőhöz képest indokolatlanul csökkent volna. Bár a Bizottság eljárásait a tagállamokkal szemben indítja, a jogellenes állami támogatásoknak minősült intézkedések költségeinek és azok esetleges kamatjainak visszafizetése a vállalatotokat terheli. Így a Törvényszék döntése értelmében az Amazon mentesül a Bizottság által 2017-ben kiszabott kb. 250 millió euró megfizetése alól.

A Törvényszék ugyanakkor ugyanazon a napon egy másik ítéletében kimondta, hogy a Bizottság helyesen állapította meg, hogy Luxemburg szelektív előnyt biztosított az Engie (egyesített ügyek T-516/18, T-525/18) nagyvállalatnak, mellyel a társaság adófizetési kötelezettségét kb. 120 millió euróval csökkentette, így az továbbra is fennáll a Nagyhercegség felé. A Törvényszék álláspontja szerint nem vitatható, hogy az Engie-csoport kedvezőbb adóügyi megítélésben részesült, mivel a megtámadott adóügyi határozatokban a joggal való visszaélésre vonatkozó rendelkezéseket nem alkalmazták megfelelően.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa úgy fogalmazott, hogy mindkét ítélet megerősíti azt az alapelvet, hogy habár a tagállamok kizárólagos hatáskörrel rendelkeznek az adózási kérdésekben, az uniós jogot – ideértve az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat is – kötelezően figyelembe kell venniük.

A két döntés jelentős mérföldkövet jelent a Bizottság és a Törvényszék tiltott állami támogatásokkal kapcsolatos macska-egér harcában (Apple ítélet), azonban fontos kiemelni, hogy fellebbezés esetén a végső döntés a Bíróságot illeti.

Dr. Békés Balázs

További publikációk