VÉGE AZ ADÓPARADICSOMOK IDŐSZAKÁNAK – AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK IS BEVEZETI A TÁRSASÁGI ADÓT

Az UAE Pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy 2023. június 1-től először vezetnek be társasági adót a vállalkozások nyereségének megadóztatására.

A minisztérium közleménye szerint az új adórendszer 9%-os adókulcsot fog kivetni azokra a vállalatokra, amelyek nyeresége az adott pénzügyi évben meghaladja a 375 ezer AED-t (kb. 32,5 millió forint). Azok a cégek, amelyeknek az adóköteles jövedelme nem haladja meg az említett összeget, továbbra is élvezhetik az adómentességet; az ország így szeretné támogatni a kisvállalkozásokat és a startupokat. Az adót az országban működő összes vállalatra és kereskedelmi tevékenységre ki kell vetni, kivéve a „természeti erőforrások kitermelésével” kapcsolatos tevékenységeket.

Az adórendszer adómentes elemeinek nagy része – beleértve a személyi jövedelemadó hiányát – megmarad. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell majd adózniuk a foglalkoztatásból, ingatlanbefektetésekből és részvénybefektetésekből származó, illetve egyéb, az UAE-ben folytatott kereskedelemhez vagy vállalkozáshoz nem kapcsolódó jövedelmük után. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy a társasági adó bevezetését az adóelkerülés elleni nemzetközi küzdelem erőfeszítéseihez való igazodás, valamint a globális gazdaság digitalizációjából adódó kihívások kezelése érdekében vezeti be. A tárca szerint a lépés megnyitja az utat a globális minimumadó jövőbeli bevezetéséhez.

A 9%-os adóra való áttérés összecseng az ország arra irányuló erőfeszítéseivel is, hogy diverzifikálja a költségvetési bevételeket annak érdekében, hogy csökkentse a kőolajtól való függőséget, amely évtizedek óta a gazdaság alappillére volt. 2018-ban az UAE-ben a legtöbb árura és szolgáltatásra általános, 5%-os áfát vezettek be, ezen kívül, 20%-os adót vetnek ki az országban működő külföldi bankok fióktelepeire.A minisztérium azt is közölte, hogy a bevezetésre kerülő társasági adórendszere továbbra is tiszteletben tartja azokat az adókedvezményeket, amelyeket jelenleg kínálnak azon free zone területeken működő vállalkozásoknak, amelyek megfelelnek minden követelménynek, és nem folytatnak üzleti tevékenységet az UAE nem free zone részeivel.

Dr. Békés Balázs
Dr. Várady Márk

További publikációk