ÚJ ADÓT VEZET BE A MAGÁNSZEMÉLYEK SZÁMÁRA A KORMÁNY BIZONYOS BEFEKTETÉSEKRE 2023.07. 01-TŐL

Szerdán késő este a magyar kormány adót emelt a MAGÁNSZEMÉLYEK által kezdeményezett befektetések egy részére, amelyet a Magyar Közlöny 2023.évi 79.számában hírdetett a 205/2023-s kormányrendeletben. A rendelet 2023. július 1. napjával lép hatályba.

A rendelet rövid összefoglalása

Az eddigi 15%-s személyi jövedelemadó mellett 13%-s szociális hozzájárulási adó megfizetésére kötelezi a magánszemélyeket bizonyos termékek esetén.

Mire kell fizetni:

  • A hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.
  • A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára vonatkozik;
  • A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik;
  • A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére vonatkozik.

Értelmezésünk szerint a TBSZ és NyESz számlák esetén az adóelőny mind az személyi jövedelemadó, mind a szociális hozzájárulási adó vonatkozásában megmarad. Azt is ki kell emelni, hogy azon befektetési jegyek és kötvények, amelyeket még a rendelet hatálybalépése előtt azaz július 1. napja előtt vesz a magánszemély ügyfél, azok még mentesülnek ezen 13%-os szociális hozzájárulási adó tehertől.

A tegnapi közlönyben még 2 rendelet megjelent ami a befektetéseket érinti, amelyeket alább részletezünk.

  • az egyik a 209/2023 értelmében: a hitelintézeteknek (röviden bankok) kötelességük lesz idén az utolsó negyedévben egy levelet küldeni magánszemélyi ügyfeleiknek, amely szerint „A  figyelemfelhívó értesítésben a  hitelintézet számítással, áttekinthető táblázatos formában bemutatja, hogy a meghatározott referencia-időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a  magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt (a továbbiakban: állampapír) vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott”
  • a másik pedig a 208/2023:
    az alapkezelőket kötelezi arra, hogy a részvény-, a kötvény- és a vegyesalapok esetén legalább 60%ban értékpapírt kell tartania továbbá „értékpapíralap eszközeinek legfeljebb 5 százalékát fektetheti be forintban denominált állampapírtól eltérő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírba”.

 

A jelen bejegyzésben szereplő tartalom nem minősül jogi, illetve adótanácsadásnak és nem hoz létre megbízási szerződést. Minden esetben szükséges az adott ügy egyedi, részletes ismerete annak megítéléséhez és a személyre szabott megoldás megtalálásához. Kérdés esetén keressen minket bizalommal a http://www.bekespartners.com/ weboldalon található elérhetőségeken!

További publikációk