KEDVEZŐ HITELKONSTRUKCIÓK A JÁRVÁNY IDEJÉN

A járványhelyzet negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében az utóbbi időszakban sorra jelentek meg a cégek megsegítését célzó hiteltermékek.
A kis- és középvállalkozásoknak különösen nehéz lehet eligazodni a napról napra megjelenő, különböző csatornákon elérhetővé váló hiteltermékek között. A lehetőségek közötti eligazodás megkönnyítése érdekében, jelen írásunkban a kis- és középvállalkozások számára is elérhető, járvány által életre hívott kedvező hitelfelvételi lehetőségeket összegezzük.


Milyen feltételekkel, milyen célra lehet most kedvező hitelhez jutni?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is közzétette a vállaltok megsegítésére kidolgozott hitelprogramját. A gyakorlatban a hitelek döntő többségében nem az említett állami tulajdonú hitelintézetektől, hanem a kereskedelmi bankoktól vehetőek igénybe.

Összefoglaló táblázatunk a hitelprogramokról:

Nagyításhoz kérem kattintson a kép jobb alsó sarkában található nyílra!

Fontos a reakcióidő?

Igen. Amennyiben a vállalkozás élni szeretne a kedvező hitelfelvételi lehetőségek valamelyikével, minél előbb érdemes hitelkérelmet benyújtania, ugyanis a meghirdetett hitelprogramok a termékenként rendelkezésre álló keretösszeg erejéig érhetőek el.

NHP Hajrá

1500 milliárd forinttal a legnagyobb keretösszegű, mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyitva álló hitelprogram az NHP Hajrá. Jelen írásunkban ennek a programnak a részleteit ismertetjük.

A lehető legszélesebb körű segítségnyújtás érdekében, az igénybevételi lehetőségek köre rendkívül tág:

  • beruházás
  • forgóeszköz finanszírozás (szállító, készlet, vagy akár munkabér)
  • hitelkiváltás
  • cégfelvásárlás

NHP Hajrá igénylés menete

Az MNB által meghirdetett NHP Hajrá programot a vállalkozások nem közvetlenül az MNB-től, hanem a kereskedelmi bankoktól tudják igényelni.
A hitelcél pontos meghatározását és az igényléshez szükséges dokumentumok összegyűjtését követően a kereskedelmi bankhoz kell benyújtani a kérelmet.
A gyors hitelhez jutást elősegítendő, a banki hitelelbírálás ideje, a hitelkérelem minden szükséges dokumentációval, hiánytalanul történő benyújtásától számítva 2 hét.

Kereskedelmi bankokon keresztül vehető igénybe? Van akkor különbség?

Igen. Bár államilag támogatott hitelről van szó és a keretrendszert az MNB határozza meg, az igénybevétel feltételei kereskedelmi bankonként eltérőek lehetnek. Eltérés lehet többek között a kért fedezet, a kapható maximális hitelösszeg, illetve a kamat mértéke tekintetében is (amely azonban a 2,5%-ot sehol sem haladhatja meg).
A legkedvezőbb kondíciók elérése érdekében érdemes párhuzamosan több kereskedelmi bankot megkeresni és személyre szabott ajánlatot kérni.

Mögöttes állami garancia

További segítség, hogy a hitelfelvételhez mögöttes állami garancia is igénybevehető, a hitel tőkeösszegének 80%-áig.
Az MNB fedezeti szintet befolyásoló garanciának ismeri el a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, a Magyar Export-Import Bank Zrt. által nyújtott azon készfizető kezességvállalást vagy garanciát, amely mögött állami viszontgarancia vagy azzal egyenértékű helytállási kötelezettség áll, valamint a Magyar Állam közvetlen készfizető kezességét.

Összegzés

Az NHP Hajrá a mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető egyik legkedvezőbb hiteltermék, amely segítséget jelenthet a vállalkozások számára, akár likviditási nehézségekkel küzdenek, akár beruházásba kezdenének. A rendelkezésre álló keretösszeg azonban véges, így minél előbb érdemes benyújtani a hitelkérelmet.

Kérdés esetén keresse munkatársunkat:
Dr. Békés Balázs

További publikációk