FRISS HÍREK AZ ADÓZÁSI SZEMPONTBÓL NEM EGYÜTTMŰKÖDŐ ORSZÁGOK ÉS TERÜLETEK EURÓPAI UNIÓS JEGYZÉKÉRŐL

Az Európai Unió Tanácsa 2023. október 17-én kiadta az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékét (ún. feketelista). A feketelistán szereplő országok nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val vagy nem teljesítették a szükséges vállalt reformokat, melyek a jó adóügyi kormányzás objektív kritériumainak való megfelelésre irányulnak. Ezek az objektív kritériumok magukba foglalják az adózási átláthatóságot, a méltányos adóztatást, illetve az adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás megelőzését célzó normák végrehajtását.

A feketelista gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy amennyiben egy adóalanynak olyan országban vagy területen van adójogi illetősége, amely szerepel a feketelistán, akkor a DAC6 irányelv[1] alapján be kell jelentenie az adótervét az illetékes adóhatóságának. A DAC6 irányelv az Európai Unió adóelkerülés ellen vívott harcának egyik pillére, amely kötelező és automatikus információmegosztást ír elő a határokon átívelő adójogi ügyek esetében.

A hatályos listára felkerült Antigua és Barbuda, Belize, valamint a Seychelle-szigetek, azonban a listán továbbra is 16 ország szerepel, ugyanis a Brit Virgin-szigetek, Costa Rica és a Marshall-szigetek a listáról törlésre kerültek, mivel végrehajtották a vállalt adóügyi reformokat.

További információkat az Európai Unió Tanácsának oldalán találhat.

Amennyiben a fenti témában kérdése merülne fel, adótanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére.

A jelen bejegyzésben szereplő tartalom nem minősül jogi, illetve adótanácsadásnak és nem hoz létre megbízási szerződést. Minden esetben szükséges az adott ügy egyedi, részletes ismerete annak megítéléséhez és a személyre szabott megoldás megtalálásához. Kérdés esetén keressen minket bizalommal a http://www.bekespartners.com/ weboldalon található elérhetőségeken!

[1] A Tanács (EU) 2018/822 irányelve (2018. május 25.) a 2011/16/EU irányelvnek az adatszolgáltatási kötelezettség alá tartozó, határokon átnyúló konstrukciókkal kapcsolatosan az adózás területére vonatkozó kötelező automatikus információcsere tekintetében történő módosításáról

További publikációk