FEJEZETEK A FORGALMI ADÓZÁS JÖVŐJÉBŐL – AZ ENYUGTA

Az utóbbi évtized (világszinten is) látványos fejlődést hozott az általános forgalmi adó hazai szabályozása területén – a fejlesztések felsorolásával itt most nem is fárasztanánk az Olvasót –, amely folyamat betetőzni látszik az Országgyűlés által november végén elfogadott adócsomag Áfa törvényt érintő rendelkezéseiben: az eNyugta és az eÁFA bevezetésével. Az továbbiakban az eNyugta szabályozás lényegi elemeit és a várható következményeket foglaljuk össze.

Miben tér el az „eNyugta” a jelenlegi, elektronikus úton kiállított nyugtáktól?
Az Áfa törvény jelenleg is hatályos rendelkezései szerint a nyugta papír alapon vagy elektronikusan állítható ki, így felmerülhet, hogy ténylegesen mennyiben fog tartalmi változást hozni az új szabályozás. A jövő e-nyugtája ugyanakkor nem annak elektronikus megjelenési formája miatt lesz formabontó, jelentőségét a részletesen kidolgozott szabályozási háttér struktúrája adja. Az e-nyugta rendszere – leegyszerűsítve – a következő logikát követi:

  1. A vevő a vásárláskor bemutatja a „vevő applikációban” számára létrehozott azonosítót, amelyet az elektronikus pénztárgép beolvas.
  2. Az e-pénztárgép („ePG”) létrehozza az e-nyugtát és továbbítja a nyugtatárba. Papír alapú másolat csak a vevő kifejezett kérésére készül, a nyugta a nyugtatárba való beérkezéssel minősül kibocsátottnak.
  3. A nyugtatárból adatszolgáltatás teljesül az adóhatóság irányába.
  4. A vevő a későbbiekben – a vevő applikációt használva – a nyugtatárban érheti el az e-nyugtát.

A folyamatot megértésében az adóhatóság által közzétett tájékoztató ábrája nyújthat segítséget:

Milyen előnyökkel járhat az új szabályozás a fogyasztók számára?
Az adóhatóság számára adatot szolgáltató online pénztárgépekkel már korábban is találkozhattak a fogyasztók, a jelenlegi szabályozás ugyanakkor továbbra is a papír alapú bizonylatok gyűjtésére és megőrzésére kényszeríti a vásárlókat. A vevői applikáció segítségével erre már nem lesz szükség, hiszen a nyugták a vevői applikáció segítségével bármikor hozzáférhetőek lesznek.
A vevői alkalmazás (amelyet piaci szereplők fognak üzemeltetni a hatóság engedélye alapján) azonban a kötelező funkcionalitáson túl számos további rendeltetéssel bővülhet: a vásárló akár előzetesen beállíthatja a fizetéskor alkalmazott preferenciáit, az alkalmazott borravaló mértékét, továbbá a nyugtához további dokumentumok is mellékelhetőek lehetnek (pl. termékleírás, garanciajegy). Az e-nyugta tehát gyorsíthatja a pénztári folyamatokat, megkönnyíti a visszavitt vagy hibás árukkal kapcsolatos ügyintézést, egyszerűsíti a bizonylatmegőrzést és még környezetvédelmi szempontból is kedvező hatású lehet, hiszen csökkenti a létrehozott papírhulladék mennyiségét.

Mikortól alkalmazandók az új szabályok és mit jelent ez a vállalkozások számára?
Az e-pénztárgépek engedélyezésére vonatkozó szabályok már 2024. júliusában hatályosulnak, innentől kezdve tehát üzembe helyezhetők lesznek az e-pénztárgépek. A jelenleg is alkalmazott online pénztárgépeket egészen 2028. júniusáig lehet majd használni – ezen időponting tehát párhuzamosan működhetnek az e-pénztárgépek és az online pénztárgépek.
Azon társaságok számára, amelyek jelenleg online pénztárgépet működtetnek, megfelelő felkészülési időt biztosít a jogszabály az új eszközök használatba helyezésére, azon vállalkozásoknak pedig, amelyek pénztárgépköteles tevékenységüket a közeljövőben tervezik megkezdeni érdemes lesz majd az e-pénztárgépet fejlesztő szolgáltatókkal felvenni a kapcsolatot.

További publikációk