ADÓVÁLTOZÁSOK AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEKBEN: KOMPLEX ADÓRENDSZER SZÜLETIK A PERZSA-ÖBÖL PARTJÁN

Az Egyesült Arab Emirátusok („UAE”) az utóbbi évtizedben az infrastrukturális és gazdasági fejlődés, a megdöntött építészeti rekordok sora és a virágzó turizmus kapcsán került a figyelem középpontjába. Vélhetően ugyanakkor kevesebb érdeklődés kíséri azt a szintén jelentős jogalkotási folyamatot, amelynek eredményeként az emírség komplex adórendszer kiépítését hajtja végre. Figyelemmel arra, hogy számos honfitársunk érdekelt lehet az UAE-ben működő vállalkozásokban, vagy éppen az emirátusoki üzleti tevékenység létesítését tervezi, az alábbiakban rövid áttekintését kívánunk adni a főbb, már hatályos vagy tervezett adóelőírásoknak.

Forgalmi típusú adók

Az új adónemek sorát a jövedéki adó 2017-es bevezetése nyitotta meg. A kezdetleges jövedéki termékkör – amely a dohánytermékeket, a szénsavas üdítőket és az energiaitalokat ölelte fel – 2019-ben kibővítésre került a cukros üdítőkkel és az elektromos cigarettákhoz kapcsolódó termékekkel.

Nagyobb léptékű változást jelentett az általános forgalmi adó („áfa”) 2018-as bevezetése. 5%-os általános adókulcs vonatkozik a legtöbb termékértékesítésre és szolgáltatásra, emellett bizonyos ügyletek (pl. olaj és gáz értékesítés) kapcsán 0%-os kulcs alkalmazandó. Az adómentes ügyletek körébe tartoznak többek között a pénzügyi szolgáltatások, a lakóingatlanok, telkek értékesítése, valamint a helyi személyszállítás.

Az áfa regisztráció 375,000 emirátusi dirham („AED) – kb. 37 millió forint összegnek megfeleltethető – éves forgalom elérése esetén kötelező, az adóalany köteles időszakos áfa-bevallást benyújtani, adóügyi bizonylatot kibocsátani és azokat megőrizni. Lényeges változást jelent majd az e-számlázás általános bevezetése, amelyet általános jelleggel 2026-tól terveznek.

Társasági adó

Mérföldkőnek tekinthető a társasági adó bevezetése, amely a 2023. június 1-én vagy azt követően kezdődő üzleti évek vonatkozásában keletkeztet adófizetési kötelezettséget a vállalatoknak. Az általános társasági adókulcs 9%, ugyanakkor nettó 375,000 AED árbevételig a társaságok mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.

A „szabadövezetek”-ben, vagyis a Freezone-ok területén letelepedett adózók azonban akár a 0%-os adókulcs alkalmazásával elkerülhetik a tényleges adóterhet, amennyiben a kérdéses bevétel

  • másik Freezone-ban letelepedett személlyel folytatott ügyletből származik (az ún. „kizárt” bevételek kivételével)
  • bármely – akár emirátusoki, akár külföldi – személlyel folytatott, ún. „minősített” tevékenységből származik (a „kizárt” bevételek kivételével), illetőleg
  • a 375,000 AED bevételi határértéket nem haladja meg.

Minősített tevékenységnek, tehát bármely adóalannyal folytatott ügylet esetében a 0%-os társasági adó („tao”) kulcs alkalmazására jogosítónak tevékenységnek minősülnek különösen a részvények és értékpapírok tartása, a gyártási, feldolgozási tevékenységek, a hajók birtoklása és üzemeltetése, egyes szabályozott befektetési szolgáltatások, logisztikai szolgáltatások, valamint egyéb, törvényben rögzített tevékenységek.

Fontos, hogy az adóalanyoknak ugyanakkor abban az esetben is regisztrálniuk szükséges, amennyiben mentesülnek a társasági adó alól vagy adóköteles jövedelmük nem éri el a fenti küszöbértéket nem éri el.

Kiemeljük, hogy bizonyos „kizárt” tevékenységek esetében nem alkalmazható a kedvezményes adókulcs, így az általános, 9%-os tao kulcsot kell figyelembe venni többek között a természetes személyekkel folytatott ügyletek, egyes szabályozott banki, biztosítási és lízing ügyletek, a szabadövezeten kívüli kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységek, illetőleg szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos ügyletek vonatkozásában azzal, hogy a fenti felsorolás nem teljeskörű.

A fentiek alapján látható, hogy a közelmúltban bevezetett társasági adó alanyai széles körben alkalmazhatják majd a kedvező, 0%-os adókulcsot, azonban a bevezetett szabályozás az előzetes várakozásokkal szemben összetettebb, így a Freezone területeken működő vállalkozásoknak érdemes lesz megvizsgálniuk tevékenységük esetleges adókövetkezményeit, amely kérdésekkel összefüggésben a Békés Partners releváns tapasztalattal rendelkező adószakértői készséggel támogatást nyújtanak.

A jelen bejegyzésben szereplő tartalom nem minősül jogi, illetve adótanácsadásnak és nem hoz létre megbízási szerződést. Minden esetben szükséges az adott ügy egyedi, részletes ismerete annak megítéléséhez és a személyre szabott megoldás megtalálásához. Kérdés esetén keressen minket bizalommal a http://www.bekespartners.com/ weboldalon található elérhetőségeken!

További publikációk